Copyright 2009 -  S.C. COMEXIM R S.R.L. LUPENI
Galerie foto

   La 18 km de Haţeg, pe un drum ce şerpuieşte pe sub poalele dealurilor, se află comuna Râu de Mori, o străveche aşezare de cneji români, locul de origine al familiei Cândea, amintită la începutul veacului al XIV-lea, care a avut un mare rol în viaţa socială şi politică a Transilvaniei şi a ţinutului Haţeg.
   Mergând mai departe, înspre Râuşor, una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, se află ruinele cetăţii Colţ şi biserica cu acelaşi nume. Cetatea, cocoţată în vârful unei stânci ce străjuieşte drumul şi biserica de piatră l-au inspirat pe Jules Verne să scrie romanul “Castelul din Carpaţi”.

   Biserica a fost construită la începutul secolului al XIV-lea, între anii 1310 şi 1315; se remarcă prin două elemente deosebite: în primul rând prin amplasarea unui turn peste altar şi apoi prin resturile de pictură murală din interior. Ea a fost construită cu elemente caracteristice bisericilor din zona Haţegului: acoperiş piramidal al turnului din piatră, contraforturi, arce cu material din piatră făţuită. Chiliile călugărilor se aflau în turn şi se pare că viaţa monahală a început aici odată cu edificarea bisericii. Pictura interioară a fost făcută în jurul anului 1350 de acelaşi pictor Ştefan, care a pictat şi bisericile din Ostrov şi Densuş.

   Cetatea datează din secolul al XVI-lea şi a fost construită în scopuri de apărare de către familia Cândea (Kendeffy). Amplasată pe un colţ de stâncă, cetatea impresionează prin tainica sa impozanţă. Cetatea nu are acoperis, iar din zidurile, cândva semeţe, au mai rămas doar câteva bucăţi. Cu un plan neregulat, în formă de stea, adaptat reliefului dur pe care a fost înălţată, Cetatea Colţ este cea mai puternică cetate cnezală din Transilvania.