Copyright 2009 -  S.C. COMEXIM R S.R.L. LUPENI

   Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, în fapt un complex de sanctuare, situat în Munţii Orăştiei, la altitudinea de 1200 m, în care se remarcă Sanctuarul Mare Rotund şi “Soarele de andezit”. Cei mai mulţi arheologi afirmă că oraşul a fost ridicat în secolele III-II înainte de Hristos, pe când alţii cred că ar fi mai vechi cu cel puţin 600 de ani. Poate că unul dintre motive este asemănarea de neînchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund şi a celui de la Stonehenge. Pare că acelaşi arhitect le-a închipuit pe amândouă, cu diferenţa că cel de la Orăştie este mai mic. Apoi, “Soarele de andezit” poate fi uşor asemănat cu celebrul calendar Maya.
   Capitala Daciei a fost cucerită şi distrusă de armata romană în anul 106 d.H. Ruinele sale au fost scoase la lumină pentru prima dată în 1923 datorită săpăturilor efectuate sub conducerea prof. D. M. Teodorescu de la catedra de arheologie a Universităţii din Cluj-Napoca, fiind continuate apoi de acad. prof. C. Daicoviciu şi de Hadrian Daicoviciu, până în 1944.

   La circa 40 de km de Munţii Orăştiei, în comuna Sarmisegetusa, în partea de sud-vest a depresiunii Haţeg, se află ruinele celeilalte cetăţi cu acelaşi nume, capitala Daciei Romane, numită şi Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fondată de guvernatorul Terentius Scaurianus între anii 108 – 110. Timp de două secole acesta a fost centrul politico-administrativ al provinciei Dacia.
   Sediile guvernatorului, al administraţiei, al aparatului fiscal, al centrelor militar, economic şi religios îşi aveau locul după zidurile cetăţii. În timpul domniei împăratului Hadrian (117-138), Sarmizegetusa a fost denumită Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar mai apoi, în perioada 222-235 i s-a adaugat epitetul de metropolis. De altfel, ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa sunt cel mai interesant obiectiv turistic din această zonă, oferind turiştilor imaginea unui oraş roman, la fel ca multe altele, cu forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice şi particulare. În 1982 a fost inaugurat un muzeu unde se află expuse obiecte de argint şi bronz, ceramică, statui ale zeilor romani, monede, pietre de mormânt, medalioane, mozaicuri, fibule şi altele.